Over Straffe streek

Dat Vlaams-Brabant rijk is aan streekproducten is geen mysterie. Naast de verse producten zoals grondwitloof, druiven, appels, peren, oesterzwammen, asperges, … zijn ook tal van andere producten vertegenwoordigd in de regio. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele bieren en wijnen, snoepjes, confituren, honingsoorten, chocolade, koekjes, en ga zo maar verder. Het aanbod aan Vlaams-Brabantse streekproducten lijkt eindeloos!

Het succes van streekproducten ligt voor een groot deel aan zijn authentieke smaak en kwaliteit. Steeds meer mensen geloven in lokale, biologische en betrouwbare producten. Wie lust nu geen puur en vers product?! Streekproducten worden met ambacht en liefde gemaakt, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.

Het gebruik van streekproducten biedt ook heel wat voordelen. De ecologische voetafdruk wordt ermee verkleind en het geeft ook een identiteit aan de streek. Denk bijvoorbeeld maar aan het Pajottenland, de enige streek waar lambiekbier gebrouwen kan worden. De productie van streekproducten creëert tevens ook een grotere naamsbekendheid van een gemeente. Zo wordt er indirect kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid. Dit zijn slechts enkele voordelen van de productie van streekproducten, hét bewijs waarom het belangrijk is om te blijven investeren in onze lokale producenten.

Wil je de streekproducten uit Vlaams-Brabant ontdekken?
Surf dan zeker naar onze website www.straffestreek.be!

Streekproducent zijn, is een passie!

De ene ontwerpt bitterzoete pralines, de andere teelt druiven in een serre. De ene brouwt bier naar een recept van zijn overgrootouders, de andere start een kaasmakerij op zijn schapenboerderij. Er is zoveel verschil in wat streekproducenten doen. Dat heeft voor een groot deel met de streek waar ze wonen te maken. Je vindt nu eenmaal geen lambiekbrouwers in het Hageland en je zal niet snel een Hagelandse wijnbouwer vinden in het Pajottenland. Maar of het nu gaat om aardbeitelers, wijnboeren, koffiebranders, bakkers, chocolatiers, bierbrouwers, imkers, beenhouwers of witlooftelers, ze hebben één belangrijk ding gemeen: streekproducent zijn is geen beroep, het is een passie!

Ontdek alle straffe streekproducenten hier

Koop streekproducten in onze verkooppunten

Een netwerk van streekhoekjes en -winkels zorgt ervoor dat je in verschillende gemeenten een verkooppunt vindt. Je kan meestal ook wel bij de producent zelf terecht. Maar wat als je wil snuisteren tussen rekken vol streekspecialiteiten? De streekhoekjes vind je in buurtwinkels, bakkers, beenhouwers, toeristische diensten, horecazaken, bij de producenten zelf en nog andere verkooppunten die de streekproducten graag promoten. Deze hoekjes vormen een eerste kennismaking met de smaken van de streek. Heb je de smaak te pakken, dan kan je langsgaan bij een streekwinkel. Daar vind je een nog uitgebreider assortiment. In deze streekwinkels en bij veel streekhoekjes kan je een lekker streekpakket, boordevol specialiteiten uit Vlaams-Brabant, op maat laten samenstellen. Zo krijg je meteen het perfecte geschenk voor elke gelegenheid!

Ontdek alle straffe verkooppunten hier

Streekproducten als culinaire ontdekking

Als er streekproducten op de kaart staan, dan weet je dat er een chef-kok met creativiteit in de vingers aan het fornuis staat. Met streekproducten kan je immers alle kanten uit in de keuken. Nogal wat horecazaken hebben bovendien een nauwe band met Vlaams-Brabant. Een eeuwenoude herberg die een tweede leven begint, een geklasseerde molen, een gerenoveerd pand met een origineel interieur. Maar streekproducten vind je ook in nieuwe, trendy zaken. En traiteurs pakken er graag mee uit op grootse feesten of recepties. Want met een streekproduct kunnen ze verrassen en over de kwaliteit is iedereen het eens. Laat het je smaken!

Ontdek alle straffe horecazaken hier

Kom tot rust in één van onze straffe logies

Vlaams-Brabant biedt niet alleen heerlijke streekgastronomie, maar ook aangename logeergelegenheden. Hier kan je genieten van een ontbijt van verschillende streekproducten.

Ontdek alle straffe logies hier

Krijg je niet genoeg van onze Straffe Streek? Boek dan een arrangement!

In het verlengde van het produceren, verkopen of culinair verwerken van streekproducten bestaat er ook een wereld van streekgebonden ideeën en toepassingen. Als streekliefhebber kan u ten volle genieten van deze straffe creaties.

Ontdek alle straffe arrangementen hier

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw

De Streekproducten Vlaams-Brabant vzw is een coördinatie-, overleg- en actieplatform van, voor en door Vlaams-Brabantse streekproducenten en uitbaters van streekhoekjes, B&B's en horecazaken, gemeentebesturen en andere partners. Doelstelling is de Vlaams-Brabantse streekproducten bevorderen, professionaliseren en vermarkten. Streekproducten Vlaams-Brabant vzw maakt dit mogelijk door:

  • Het opzetten en professionaliseren van streekhoekjes
  • Het stimuleren van de verkoop van streekproducten via projectwerk
  • Het begeleiden en opzetten van en het deelnemen aan (gezamenlijke) promotionele acties
  • Het ondersteunen van het logistieke netwerk via samenwerking met JAVA
  • Het inventariseren en actualiseren van het Vlaams-Brabants streekproductenbestand
  • Het uitbouwen van de vzw als referentiepunt

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw staat in voor de belangen en rechten van haar leden en wil voor hen opportuniteiten creëren.

Daarnaast voert de vzw uitgebreid promotie voor haar leden en de producten onder de slogan ‘Straffe Streek’. Het concept “Straffe Streek” werd in 2008 ontwikkeld. Dit concept moet de aandacht voor de Vlaams-Brabantse streekproducten blijvend ondersteunen en daarnaast ook de streekidentiteit versterken. Ter aanvulling van het “Straffe Streek”-concept werd in 2012 een label voor Vlaams-Brabantse streekproducten gemaakt. Indien het product een duidelijke band met Vlaams-Brabant vertoont, het terplekke bij de producent wordt gemaakt én het al minstens 5 jaar wordt geproduceerd, dan kan het aanspraak maken op het label ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’.

Voor meer informatie kan je steeds terecht op onze website www.straffestreek.be of via mail straffestreek@vlaamsbrabant.be.